סקירת שוק - המגמות הצפויות בשווקים הפיננסיים בשנת 2025
מה צפוי לקרות בשוק המניות ב-2025 והאם אחרי שנתיים המדדים המובילים ימשיכו לעלות? הנה התשובות
מאת אילן ברבי
יועץ מס ומתכנן פנסיוני מקבוצת probit
מבוא
כאשר אנו מבקשים להעריך את המגמות הצפויות בשווקים הפיננסיים בשנת 2025, נתייחס למספר נקודות ועובדות, אשר בחינתן תאפשר לנו לגבש חוות דעת מושכלת לגבי התחזית.
בדוח זה נסקור את הצפי שלנו למגמות בשווקים הפיננסיים, בדגש על השווקים הפיננסיים הגלובליים ובעיקר על שוק המניות האמריקאי.
סקירה זו תסתמך על מספר עובדות, תוך התייחסות למחזורי ההתנהגות ההיסטורית של שוקי המניות.
כמדי שנה, בתי ההשקעות מפרסמים תחזיות אופטימיות, וכך גם השנה, כאשר מרבית בתי ההשקעות בארץ ובעולם צופים כי מדדי המניות בארה"ב יניבו תשואה חיובית של 7%-10%. עם זאת, אם נבחן את התחזיות הללו מנקודת מבט היסטורית, נגלה כי הן חוזרות על עצמן שוב ושוב, ואף פורסמו גם בשנים שקדמו למפולות בשוקי המניות.
לכן, בסקירה זו, השונה משאר הסקירות שהורגלתם לקרוא בעבר ושתקראו בעתיד, נביא מספר עובדות ונתונים שבסופו של יום יתכנסו לגיבוש דעה לגבי התחזית שלנו לצפוי לנו בשווקים הפיננסיים בשנת 2025. תחזית שתהיה מגוונת, שונה ואחרת לחלוטין.
סיכוי לתשואה שלילית דו ספרתית במדדים המובילים
– אילן ברבי
עובדות מעניינות
וורן באפט – שינוי אסטרטגי מפתיע
וורן באפט, המשקיע האגדי, מקיים מדי שנה כנס שנתי, ובו הוא חוזר ומדגיש את דעתו הנחרצת כי אין לנסות לתזמן את שוקי המניות וכי אין להחזיק מזומן לאורך זמן. לדעתו, הדרך הפשוטה והכדאית ביותר היא להחזיק תמיד במניות, שכן היסטורית ולאורך זמן, השווקים עולים. עם זאת, ישנן מספר עובדות מעניינות:
בשנים 1999 ו-2007 שינה באפט את אסטרטגיית ההשקעות שלו, מכר מניות רבות והגדיל את החזקות המזומן שלו. לפי דיווחי רשות שוק ההון בארה"ב ומשרד האוצר האמריקאי, גם במהלך שנת 2024 החל באפט למכור מניות, כאשר במחצית השנייה של השנה המכירות הפכו לאגרסיביות במיוחד. באפט מכר אחזקות שהוגדרו אצלו כמניות "לאחזקות ארוכות טווח", כגון "אפל", "בנק אוף אמריקה", "סיטיגרופ" ועוד. כתוצאה מכך, תיק ההשקעות שלו הגיע למצב של למעלה מ-50% מזומן (כ 325 מיליארד דולר).
האם המשקיע האגדי יודע משהו לגבי שנת 2025 שמשקיעים אחרים אינם יודעים?
ג'יימי דיימון – אסטרטגיה שמרנית קיצונית
ג'יימי דיימון, מנכ"ל J.P. Morgan Chase אשר נחשב לבנק הגדול בארה"ב, גם הוא ידוע כמשקיע זהיר. בשנים 1999 ו- 2007, טרם המפולות בשווקים, מכר דיימון חלק ניכר מתיק המניות של הבנק.
על פי נתוני משרד האוצר האמריקאי, החל מינואר 2025 דיימון מכר מניות מתיק ההשקעות של הבנק עד שהגיע לרכיב מניות אפסי נכון לתחילת פברואר 2025, הפעם לא רק שהוא ניקה את תיק המניות של הבנק שהוא מנהל, אלא אף מכר את כל אחזקותיו האישיות, לרבות כספי הפנסיה של משפחתו.
הוא ממש נכנס למצב של "בונקר"!
מייקל ברי – שוב מהמר נגד השוק
אחד הסרטים שכל משקיע פיננסי חייב להכיר הוא The Big Short ("מכונת הכסף"), המבוסס על סיפורו האמיתי של המשקיע מייקל ברי.
ברי התפרסם בכך שחזה את משבר הסאב-פריים של 2008 וגרף רווחים עצומים באמצעות פוזיציות שורט אגרסיביות על אג"ח ומניות אמריקאיות. החל מהמחצית השנייה של 2024 ברי חזר להיות בפוזיציה שלילית על שוקי המניות.
רוצה להתייעץ עם אילן ברבי?
אינדיקטור באפט – תמחור יתר חריג
אינדיקטור באפט נקרא על שמו של המשקיע האגדי וורן באפט, אשר טען במגזין Forbes בשנת 2021 כי אינדיקטור זה הוא המדד הטוב ביותר להערכת רמת תמחור המניות בשווקים הפיננסיים.
אינדיקטור באפט מבוסס על מדד הייחוס של 5,000 החברות הציבוריות הגדולות ביותר בארה"ב וזאת בייחס לתמ"ג האמריקאי המציג את סך הפעילות הכלכלית במדינה. נכון לסוף שנת 2024 אינדיקטור באפט עומד על 1.93 מה שמרמז על תמחור יתר של 93%.
כל תוצאה של 1-1.2 הינה תוצאה המעידה על תמחור יתר של שוקי המניות בארה"ב.
תמחור זה מעיד על סטיה ואפשרות של ירידה של כ -35%-46.5% במדדי המניות.
לרוב, שוקי המניות נוטים לתקן סטיות חריגות קיצוניות.
נציין כי רוב המשקיעים אינם מכירים כלל אינדיקטור זה בבואם לנהל סיכונים.
מיותר לציין כי וורן באפט השתמש באינדיקטור זה כאשר ראה לנכון למכור מניות בשנים 1999 ו – 2007 (שנים שקדמו לירידות חדות בשווקים הפיננסים).
גלי אליוט – אינדיקציה למפנה בשווקים
"ראלף נלסון אליוט" היה מתמטיקאי ופסיכולוג יהודי, שהקדיש עשרות שנים לחקר המגמות והתנהגות השווקים הפיננסיים.
את מסקנות מחקרו פרסם אליוט בתיאוריה הנושאת את שמו: "תיאוריית הגלים של אליוט". אין זה המקום להרחיב, אך עיקרי התיאוריה טוענים כי תנועת נכסים סחירים מתנהלת בשתי מגמות עיקריות:
א. מגמת עלייה
ב. מגמת ירידה
ע"פ תאוריה זו, כל מגמה מתבצעת ע"י תנועה של 5 גלים (3 עם כוון המגמה הראשית ו-2 גלים מתקנים שנעים כנגד המגמה הראשית). עוד טען אליוט, כי בסיום 5 גלים מלאים, אמור להגיע מפנה בדבר תנועה מגמתית הפוכה לתנועה שקדמה לה.
אמנם התאוריה אינה מדעית וישנם ספקות לגבי מהימנותה, אך בכל זאת ראינו לנכון להציג אותה בפניכם היות ונכון לסוף שנת 2024 מניות הבנקים בארה"ב (שמשמשות אינדיקטור למצב הכלכלי) מצויות בגל החמישי של מגמת העלייה ארוכת הטווח.
האם מכאן צפוי מפנה שיוביל לירידות בשוקי המניות?
"וילאם דלברט גאן"
ויליאם גאן היה סוחר אמריקאי שחי בין השנים 1878–1955. על פי ספרי הביוגרפיה, הוא צבר הון של למעלה מ-50 מיליון דולר ממסחר במניות. גאן התפרסם בעיקר בזכות חיזוי המפולת הגדולה שהתרחשה בשווקים הפיננסיים בשנת 1929.
גאן מעולם לא חשף במדויק את שיטות החיזוי שלו, אך חלק מהן פורסמו בשבעה מספריו, בהם פירט טכניקות שונות לחיזוי השווקים הפיננסיים, כגון "הקופסה", ריבוע גאן, מניפת גאן, זוויות ועוד.
אין זה המקום להרחיב, אך לפי שיטת המניפה של גאן, מדד ה-S&P 500 בארה"ב צפוי להגיע לכל היותר לרמה של 6,250 נקודות – רמה הנחשבת למקסימלית במסגרת הסייקל החיובי הנוכחי בשווקים. משם, על פי גישתו, עשוי להתחולל מפנה.
זוויות גאן, כפי שחושבו עד לסוף שנת 2024, מעידות גם הן על אפשרות למפנה קרוב בשווקים.
המדד הגיע בחודש 2/25 לרמה של 6,144 ומשם נסוג, האם יתכן כי המפנה החל ?
גורמים פונדמנטליים שעלולים להעיב על השווקים
לא ניתן להתעלם מהמצב הפונדמנטלי של השווקים, ולכן חשוב להתייחס גם לגורמים הכלכליים שעשויים להשפיע עליהם:
* הטלת מכסים: מדיניות המכסים, במיוחד מצד הממשל האמריקאי, עלולה להוביל לאינפלציה מוגברת. היסטורית, אינפלציה גבוהה מהווה גורם שלילי עבור שוקי המניות.
* שוק הנדל"ן בארה"ב : שוק הנדל"ן נמצא כבר תקופה ממושכת בהאטה, דבר שעלול להשליך על הצמיחה הכללית.
* רמת החוב של משקי הבית : החוב הפרטי בארה"ב הגיע לשיא היסטורי, מה שמעורר חששות לגבי יציבות הצריכה הפרטית, שהיא מנוע מרכזי של הכלכלה האמריקאית.
* החוב הלאומי של ארה"ב: ארצות הברית מחזיקה באחת מרמות החוב הגבוהות ביותר ביחס לתוצר מבין המדינות המערביות. נכון להיום, החוב עומד על מעל 34 טריליון דולר, והוא ממשיך לגדול בכל שנה.
* תקרת החוב האמריקאית: ביוני 2025 צפויה ארה"ב להגיע שוב לתקרת החוב, מה שיחייב את הממשל להעלות אותה פעם נוספת כדי להימנע ממצב של חדלות פירעון, תרחיש שעלול לגרום לפאניקה בשווקים.
תזמון אפשרי לנפילות בשווקים:
הן בגלל הסיבות הפונדמנטליות, ובשילוב תאוריית גלי אליוט שלפיה הגל ה-3 בסדרת הגלים, הוא החזק והארוך ביותר בסדרת הגלים של המגמה הראשית, והיות ולפי תזמון הגלים, קיום גל זה, אמור לקרות קצת לפני קיץ 2025, ישנה סבירות לתנודתיות משמעותית ויתכנו ירידות בשוקי המניות בחודשים יוני, יולי ואוגוסט 2025.
סיכום
להערכתנו, השווקים בארה"ב מתומחרים כיום ברמות שאינן משקפות באופן מלא את הסיכונים האפשריים.
לאור מכלול הנתונים, אנו סבורים כי בשנת 2025, לא רק ששוקי המניות לא יצליחו להניב את התשואה החיובית הצפויה של 10%-7% כפי שמעריכים בתי השקעות ואנליסטים מובילים, אלא שקיימת אף סבירות גבוהה שהמדדים העיקריים יניבו תשואה שלילית דו-ספרתית!
**האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ השקעות ואינו מחליף ייעוץ מקצועי המתחשב בצרכיו האישיים של כל משקיע. הסקירה מבטאת דעה אישית של הכותב בלבד שאינו יועץ או מנהל השקעות מוסמך, ואין לראות בסקירה זו כהמלצה לביצוע פעולות השקעה מכל סוג שהוא. כל אדם הקורא מסמך זה נדרש לבצע בדיקות נוספות ולהיוועץ בגורם מקצועי מוסמך לפני קבלת החלטות פיננסיות כלשהן.